Green Villa綠色之墅——覆滿植物的街角住宅

2020-05-27 11:05:05         來源:中國風景園林網

  項目名稱:Green Villa

  項目地點:Sint-Michielsgestel, Netherlands

  項目規模: 辦公區350㎡,居住區1050㎡ ,總計1400㎡

  年份: 2019+

  業主: Van Boven Architecten

  建筑師:MVRDV

  主創建筑師:Winy Maas

  設計總監:Gideon Maasland

  設計團隊:Gijs Rikken, Karolina Szóstkiewicz, Daan Zandbergen

  視覺效果:Antonio Luca Coco, Pavlos Ventouris

  圖片:© MVRDV

  版權:MVRDV 2018 – (Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries)

  合作建筑師:Van Boven Architecten

  開發商:Stein

"綠色之墅":覆滿植物的街角住宅

  MVRDV在荷蘭小村Sint-Michielsgestel、多梅爾河邊的街角空地設計了一個小型的辦公和住宅建筑。該項目網格狀的“花架”系統置滿了多種植物,包裹了建筑的整個外部。這座四層的“綠色之墅“沿用了附近建筑的形態,與此同時,植物的覆蓋使這幢位于村落南部邊緣的小樓與不遠處的河流、田野和樹木組成的自然景觀融合在一起。

  MVRDV has designed a small office and residential building on a corner lot next to the Dommel river in the Dutch village of Sint-Michielsgestel, using a gridded “rack” system to cover the building’s entire exterior in a variety of plants. Located on the town’s southern edge, the four-storey Green Villa adopts the urban form of the neighbouring buildings, while the plant covering helps it blend into the bucolic landscape of the nearby river, fields and trees.

  綠色之墅位于Sint-Michielsgestel村莊南部邊緣一個地面停車場的轉角處,一層將作為該項目業主Stein的新辦公空間,二至四層共有五套公寓,地下為停車庫。業主Stein希望新建筑既能體現他們對開發高品質項目的追求,同時展示公司的社會責任感和環境保護意識。

  Containing a new office space for the project’s developer, Stein, on the ground floor, five apartments on three floors above, and underground parking, the Green Villa develops one end of a surface car park on the southern edge of Sint-Michielsgestel. As their new office, Stein wanted a building that demonstrated their commitment to projects that are high quality while also being socially conscious and environmentally progressive.

"綠色之墅":覆滿植物的街角住宅

  MVRDV與合作建筑事務所Van Boven Architecten聯合設計的方案延續了該街道臨街建筑的形式,采用了當地老建筑常用的復式屋頂。然而,即使沿用了過去的形態, “綠色之墅”使用的材料與街道上的其他建筑截然不同:不同的高度的“花架”上安放了品種豐富的盆栽植物,灌木和樹木:如連翹,茉莉,松樹和樺樹。這種設計方案源于MVRDV的理念:可持續發展不僅是技術上的挑戰,而且意味著生活方式的積極改變,即城市將被視為自然景觀的一部分。

  The design developed by MVRDV and co-architects Van Boven Architecten continues the formation of the street frontage on Adrianusplein, adopting the mansard roof shape of the previously constructed buildings. Within this shape, however, the Green Villa diverges drastically from the other buildings on the street in its materiality; a “rack” of shelves, of varying depths, hosts an abundance of potted plants, bushes, and trees such as forsythias, jasmine, pine, and birch. This approach stems from MVRDV’s belief that sustainability implies not only a technological challenge, but also a positive change in lifestyle, with urban areas considered as a part of the natural landscape.

  “這個設計是我們研究‘無立面’建筑和激進型綠化的延續。” MVRDV聯合創始人Winy Maas解釋道:“90年代那種將公園作為城市綠洲的想法有一定的局限性。我們需要一個徹底的‘綠色浸染’——正如研究機構The Why Factory在其同名著作中所述,我們也應該在屋頂和高層建筑的立面覆蓋綠色植物。植物和樹木可以幫助我們抵消二氧化碳的排放,為城市降溫,并且促進生物多樣性。”

  "This design is a continuation of our research into ‘facade-less’ buildings and radical greening”, explains Winy Maas, founding partner of MVRDV. “The idea from the nineties of city parks as an oasis in the city is too limited. We need a radical ‘green dip’: as will be shown soon in a book by The Why Factory with the same title, we should also cover roofs and high-rise facades with greenery. Plants and trees can help us to offset CO2 emissions, cool our cities, and promote biodiversity.”

  綠色之墅的結構由方形網格展開,每個網格四開間寬三開間深。MVRDV設計了一系列可以放置在網格中的空間模塊,比如臥室模塊和客廳模塊。立面成為了一個三維植物園,它擁有類似的系統目錄,提供多種植物和樹木的選擇,記錄了每種植物的名稱和詳細信息。植物種類的選擇和放置考慮了立面朝向和生活功能,滿足了保護隱私、遮陽及觀景的需求。“花架”還包含了一個傳感器控制的灌溉系統,利用儲存的雨水保證一年四季立面常綠。

  The structure of the Green Villa is based on a square grid four bays wide and three bays deep. MVRDV developed a catalogue of varying space modules, such as bedrooms and living spaces, to place within the grid. A similar catalogue is used to populate the façade, resulting in a three-dimensional arboretum, a plant and tree library, complete with nameplates and additional information. The plant species are selected and placed with consideration of the façade orientation and the living functions behind, providing either privacy, shade, or views as required. A sensor-controlled irrigation system that uses stored rainwater has been incorporated into the planters, guaranteeing a year-round green facade.

"綠色之墅":覆滿植物的街角住宅

  這座別墅是Winy Maas與Van Boven Architecten建筑事務所創始人Theobert van Boven一同完成的第二個項目。2016年,他們合作設計了同樣坐落在這個小村莊的Beekvliet體育館擴建方案,因為這里曾是Winy和 Theobert上學的地方。“綠色之墅是我個人的項目,因為我曾在Sint-Michielsgestel村莊上學,” Winy Maas補充道:“就像我以前在家鄉斯海德爾設計了‘玻璃農莊’,我回到了度過我青春的地方。我也很高興再次與Theobert合作。”

  The villa is the second project in which Winy Maas has worked with Theobert van Boven, the head of Van Boven Architecten. In 2016, they were jointly responsible for the design of the expansion of the local Gymnasium Beekvliet, where they both attended school. “The Green Villa is also a personal project, because I went to school in Sint-Michielsgestel”, adds Maas. “Just like I did before with the Glass Farm, in my native village Schijndel, I am returning to the region of my youth. It is nice to work with Theobert again.”

  綠色之墅的業主為開發商Stein,項目計劃于2020年開工。

  The Green Villa was designed for developer Stein. Construction is scheduled to start in 2020.

  綠色之墅的立面由一系列不同高度的混凝土“花架”組成,“花架”上安放了品種豐富的植物,灌木和樹木。

  The façade of the Green Villa features a "rack" of concrete shelves of varying depths hosting an abundance of potted plants, bushes, and trees.

  植物的覆蓋使這幢位于村落南部邊緣的小樓與不遠處的河流、田野和樹木組成的自然景觀融合在一起。

  The Green Villa adopts the urban form of the neighbouring buildings, while the plant covering helps it blend into the bucolic landscape.

  "綠色之墅":覆滿植物的街角住宅

  MVRDV設計了一系列可以放置在網格中的空間模塊,比如臥室模塊和客廳模塊。

  MVRDV developed a catalogue of varying space modules, such as bedrooms and living spaces, to place within the structural grid.

"綠色之墅":覆滿植物的街角住宅

  植物種類的選擇和放置考慮了立面朝向和生活功能,滿足了保護隱私、遮陽及觀景的需求。

  The plant species are selected and placed with consideration to the living functions behind, providing either privacy, shade, or views as required.

編輯:王子悅

凡注明“風景園林網”的所有文章、項目案例等內容,版權歸屬本網,未經本網授權不得轉載、摘編或利用其它方式使用上述作品。已經本網授權者,應在授權范圍內使用,并注明“來源:風景園林網”。違反上述聲明者,本網將追究其相關法律責任。

相關閱讀

閔慶文:國家公園要重視農業文化遺產

閔慶文:國家公園要重視農業文化遺產

如果只是談保護,對于長期居住在那里的居民而言,是空有綠水青山而毫無金山銀山【詳細】

武漢今年新建100座口袋公園再建綠道100公里

武漢今年新建100座口袋公園再建綠道100公里

《武漢市2020年綠化工作方案》描繪了“打造公園綠地5分鐘服務圈”的綠化藍圖。藍圖中的主要看點如下:建成100座“口袋公園”,新、改、續建30座公園,綠道總長相當于武漢至廣州一個來回【詳細】

北京懷柔啟動花園式村莊建設工程

北京懷柔啟動花園式村莊建設工程

年初以來,楊宋鎮統籌規劃,科學施策,提出了利用3年時間,將9個保留村全部建成花園式村莊的總體設想。并依據“街巷美觀,村莊整潔,三季有花,管理有序”要求,補短板,創新點,出臺了一村一策的具體建設方案【詳細】

用特色小鎮串起千里大運河

用特色小鎮串起千里大運河

大運河文化帶建設是一項具有戰略意義的文化復興及生態文明建設工程。但在保護實踐過程中【詳細】

抽纸加工能赚钱 秒速快三平 免费模拟炒股软件排名 甘肃11选5开奖结果走势图一定牛 纯旭配资 pc蛋蛋玩啥游戏最赚钱 贵州快三走势图表今天 辽宁福彩35选7预测 股票配资平台一直牛 下载三分幸运农场 福州福彩快三走势图