JRD丨馬來西亞艾美拉公寓

2020-09-02 15:42:51         來源:JRD     瀏覽次數:

  INTRODUCTION

  The landscape design of Ameera Residence is designed to keep intact the essence of a tropical feeling and atmosphere. It created as a private green nest instills a contemplative living environment through understated space composition and meticulous detailing.Staying in “Ameera Residence” is the perfect escapes from the chaos of city life.

  介紹

  艾美拉公寓(Ameera Residence)是一座高樓公寓,它在住宅景觀的設計結構保持著本土熱帶風情的元素和氛圍的本質。它被創建為一個私人綠色巢穴,以有限的空間和各種細節為主發揮無限創意讓原本沉思的生活環境再次注入了新生命一般,讓生活多次多彩。居住在‘艾美拉’可以擺脫城市生活混亂的完美之地。非但如此,還可以體驗熱帶風格情調以及神秘,寧靜,清雅和放松的度假居住氛圍。

  PROJECT BRIEF

  Ameera Residence is located in the Mutiara Height area, a prime residential with 7.07 acres enclave in Kajang, Selangor. Located on the site’s proximity to the Jeloh Forest Reserve, the landscape design takes inspiration from the verdant greenery and extension into the garden.Ameera Residence’s landscaping capitalizes on the ideal location, using a variety of plant life and structural elements to turn this residential development into a luxurious garden.The development serves as a serene ‘urban lung’ and inspires the residents to understand and appreciate what Nature is all about.

  項目簡介

  艾美拉公寓(Ameera Residence)項目是座落在馬來西亞雪蘭莪州位于Mutiara Height加影地區占地約7.07英畝的優質豪華住宅地段。該項目的景觀設計的所在地點是靠近(Jeloh Forest Reserve)森林保護區的地帶,其設計靈感是來自蔥翠欲滴植物的啟發并將其延伸至戶外花園。 

  艾美拉的園林綠化方面選擇在一個非常理想且適合的地理位置上,通過結合多元化植物生命和結構元素將這一座住宅開發項目變成了高級豪華的花園讓住戶體驗非同凡響的花園之旅。該項目就如寧靜的“都市綠肺”,并激發住戶理解和珍惜大自然的本質讓生活回歸自然本色,徜徉與繁華才是都市品質生活。

  LAYOUT AND FACILITIES
 
  The landscape design of “Ameera Residence” provides spacious relaxation zones in different setting to its residents by extending the architectural lines of the residential buildings onto the landscape area. These spaces cater for a variety of activities and functions such as designer garden, children’s play area, badminton court, skateboard area and pool.
 
  布局和設施
 
  艾美拉公寓(Ameera Residence)的景觀設計是利用了建筑線條延展到景觀一帶,住戶能夠在不同的設備之間擁有了寬敞的休閑空間。這些空間滿足了住戶的需求,提供了住戶適合的空間,進行不同的活動,例如創想花園、兒童樂園、羽球場、滑板區以及泳池。
 
 

  DESIGN CONCEPT

  The concept of “Urban Recharge” is explored in studying the translation of different shapes, colour and textures when different natural elements merge into each other.The idea behind the landscape design is to enhance the atmospheric quality by provide a serene setting and ambience for recharge and rejuvenation.Inspired by the nearby mountain range, Jeloh Forest Resereve, the landscape is created as the link between the architecture and Nature.The design of this project has proven the possibility in creating such a unique and artistic space which people can live and be inspired within the limitation of the small but rather beautiful urban nest.

  設計概念

  ‘城市重新充值’ 的設計概念是在探究當不同的自然元素彼此融合時,所產生的不同形狀、顏色以及質地的詮釋。

  景觀設計概念的背后是通過提供一個寧靜的環境以及氛圍,能夠提高空間的質量以及重新注入新能量。

  景觀的設計概念被鄰近山巒森林保護區所啟發,提倡把建筑設計以及大自然連接在一起。

  這個項目的設計證明了創造出獨特與藝術性空間的可能性,人們可以在局限窄小但美麗的城市里生存以及被啟發。

  DESIGN CONSIDERATION

  Local materials were selected to harmonize the architecture and the landscape. These materials can easily be acquired locally such as recycled granite stone, found at the site during basement construction. The material chosen highlighting the values of sustainable living through the warmth of nature. The perimeter boundary wall here is perceived not only as the demarcation line but also an art form which wrapping around the project.The overflowing water from the pool create rhythm of cascading of water complements the tranquil ambience.A series of “green” areas were also inserted here and there, combining all 3 elements, water, terraces and plantings seamlessly.The water reflects the surroundings, both the plants and the architecture, combining all elements together as part of the overall landscape design. The tree arch sculpture designed to frame the feature wall was integrated into a reflecting pool. With the reflection of the sculpture, it unites both together seamlessly.In Ameera Residence, landscape area is not just being designed as garden area, it is the combination of artistic characters and landscape (the reflections, the lights, the shadow and the sculpture), these further create a unique place with identity and with style.Lightings were located in surroundings to create various rhythms of light and shadow as well as a unique visual effect.

  設計考量

  采用本土的材料是為了讓建筑以及景觀自然可以互相調和,基于此項目位于山區,現場開采出大量的花崗石,所以它是被選用的天然材料之一突顯出大自然中的可持續性概念。

圍欄不僅僅是為了劃定界限也成為了這項項目中的藝術元素。

  在艾美拉,景觀設計不只是為了創造綠色空間,它是藝術特征以及景觀的結合(倒影、燈光、影子以及雕塑),這些創造出了獨特并擁有個性的空間。

樹型樣式雕塑與的墻面重疊之下構成了一幅特色墻,將并設計倒影投影在池中。將兩者結合得天衣無縫。

泳池里滿溢出來的水流創造出一種律動,梯級噴泉也給周圍的景觀給予一種安謐的氛圍。一連串的綠色景觀地帶穿插在不同的區域。

將三種不同的元素,水、梯臺以及栽植完美的結合在一起。

在不同的燈光設計下映照出獨特的視覺效果

  ENVIRONMENTAL CONSIDERATION

  As one of the key landscape features, the perimeter boundary wall and water feature is created by using the recycled granite stone that are found originally at this construction site. These materials can easily be acquired locally such as recycled granite stone, found at the site during basement construction.
The forest tree species were planted randomly in the garden to harmonize with the surrounding forest- scape. A mix of species is used to blend with surroundings.
Plant species were selected to be hardy, low water use and integrating locally indigenous species to ensure that wildlife and bees are also supported.

  環境考量

  作為主要的景觀特點,周圍的邊界墻以及泳池是利用了在建筑工地環保后的花崗巖制造的。這些材料很容易在本地獲取例如環保了的花崗巖,在建筑工地的地層就能找到。熱帶灌木被隨機的栽種在花園里,是為了調和周圍的叢林景觀,而混合性的栽種為了融合周圍的環境。

  USERS AND SOCIAL NEEDS

  The playground has proved to be extremely popular with the local community – all ages and groups meet here to play and socialize.Park and garden are universal spaces that must fit the all classes of people in everyday activities.The low walls and widen planter boxes providing seating opportunities with the variety of leaf texture, flowers and natural elements to encourage outdoor living and social interaction.Designer garden is a true sky-garden that is a retreat, a playground and a community gathering place for the residents of Ameera Residence.

  住戶以及社會需求

  兒童樂園在當地的社會需求是很高的,所有年齡層以及群體都到這兒來玩耍以及交流。

  公園以及花園是個很主要的空間,它不僅需要容納各個階層的用戶,以進行每天不同的活動。寬闊的花池小墻以提供更多的休息區,同時上面也印有不同大小的葉子圖樣、花紋以及自然元素,以鼓勵戶外活動以及社會交流。

  CONCLUSION

  Ameera Residence is a delightful contemporary landscape space. The landscape design is interlaced with extensive water features, pool, shaded places for gathering, recreational activities for residents and enclosed landscape amenities for all manner of social events. The landscape design is arranged using a language of minimalist and complementing the modern domestic architecture.

  結語

  艾美拉公寓(Ameera Residence)是一座融合藝術質感性設計以及令人賞心悅目的當代項目。在景觀設計規劃方面運用各種社交活動把封閉式景觀設施交織一起讓整體設計無違和感,其設計讓人感到無壓力且舒適無比。完善以及現代感的水景,游泳池,陰涼的聚會等設施,大量提高居民出外進行戶外的進行活動,因此同時也增強培養鄰里之間的良好關系。
 

JRD作品馬來西亞艾美拉公寓

1. Entrance Feature 入口景墻
2. Natural Boulder’s Low Wall 特色圍墻
3. Cascade Planter Box 梯級花池
4. Arch Sculpture Feature Wall 雕塑墻
5. Infinity Pool 無邊泳池
6. Wading Pool 兒童池
7. Children Playground 兒童樂園
8. Designer Park 休閑公園
9. Basketball Court 籃球場
10. Skateboard Play Area 滑板區域
11. Stone Benches 石凳
12. Pavilion 涼閣
13. Green Connector 綠色園路
14. Badminton Court 羽球場
15. Elevated Lawn with Low Wall 梯級草坪以及低墻

 

編輯:張婷婷

凡注明“風景園林網”的所有文章、項目案例等內容,版權歸屬本網,未經本網授權不得轉載、摘編或利用其它方式使用上述作品。已經本網授權者,應在授權范圍內使用,并注明“來源:風景園林網”。違反上述聲明者,本網將追究其相關法律責任。

相關閱讀

貴州綠博園:打造“盛世百園新畫卷”

貴州綠博園:打造“盛世百園新畫卷”

第四屆綠博會暫定于10月18日舉行,閉幕后,綠博園將向社會及公眾開放,黔南州將以綠博園為核心,打造西部地區首屈一指的集生態觀光、文化體驗、康體醫療、農業休閑、商務會議于一體的有文化內涵【詳細】

奧雅設計爭議中二闖IPO

奧雅設計爭議中二闖IPO

此番二度闖關,奧雅設計能否叩開資本市場的大門,結果也將揭曉【詳細】

杭州加快推進大運河國家文化公園建設

杭州加快推進大運河國家文化公園建設

目前,《杭州市大運河國家文化公園建設方案》已完成初稿編制工作,并征求了各方面意見建議。方案提出,杭州市大運河國家文化公園建設應分為管控保護、主題展示、文旅融合【詳細】

西方城市公園與公眾生活發展變遷

西方城市公園與公眾生活發展變遷

城市公園并不是自古有之,且并不是自古便為城市全民服務的【詳細】

抽纸加工能赚钱 中石油股票行情 所有股票一览表 河北福彩排列七走势图 十大炒股软件 上证指数代码 平码公式加7加12加22加9 上海11选五开奖直播 贵州十一选五遗漏定二牛 辽宁福彩3d开奖结果 免费好用的ps软件